Inzet social media in 14 stappen

30 januari 2015
admin

Hoe geef je richting aan je gebruik van social media? Natuurlijk met een online strategie. Maar wil je in het kort tips om voor je bedrijf of organisatie effectiever gebruik te maken van social media, lees dan de volgende 14 stappen:

 1. Definieer je product of, bij non-profitinstelingen: ga uit van je bedrijfsdoelstelling.
 2. Luister: Kijk wie er op social media over jouw organisatie praat. Wordt de organisatie zelf zelden genoemd, vindt dan uit waar de gesprekken plaatsvinden over onderwerpen die nauw aansluiten bij je product of je bedrijfsdoelstelling.
 3. Stel een doel: waarom bevind je je op het medium? Wat moet het resultaat zijn?
 4. Vindt beïnvloeders. Wie praten er op welke social media over je organisatie of relevante onderwerpen?
 5. Je publiek: Stel vast wie je wil bereiken. Vergeet niet dat bestaande klanten een belangrijke doelgroep zijn. Zorg eerst dat zij voldoende aan de organisatie verbonden zijn, voor je aan nieuwe doelgroepen denkt.
 6. Ken je publiek. Misschien is er nu nog een beperkte groep die je via social media bereikt. Zorg dat je ze kent. Het is belangrijker dat je weet wie je publiek is, dan dat je zoveel mogelijk mensen bereikt.
 7. Omschrijf wat je doet in een simpele boodschap. Hierin staat de reden waarom mensen zich bij jouw organisatie betrokken (zouden kunnen) voelen.
 8. Maak een schema van hoe vaak je content maakt. Denk daarbij vooral aan waar je publiek behoefte aan heeft. Daarnaast moet je de frequentie kunnen realiseren. Houdt voor de content rekening met de 20-80 regeling: 80% tips en dingen waar je publiek wat aan heeft, 20% promotie.
 9. Bepaal welke social media je gebruikt. Zitten de mensen die je wilt bereiken meer op LinkedIn of gebruikt de meerderheid Facebook of Twitter? Denk ook aan YouTube en andere media.
 10. Kijk welke rol je website krijgt. Vooral als je Twitter gebruikt, zul je content plaatsen op de website om naar door te kunnen linken.
 11. Het eerste doel is om met je publiek in gesprek te gaan en mensen met elkaar te laten praten. Wees dus persoonlijk en open. Sta kritiek toe. Bepaal hoeveel tijd je ervoor uittrekt om te luisteren of monitoren, te posten en te reageren.
 12. Wat zijn de resultaten? Stel van tevoren vast waaraan je de waarde gaat meten, de zogenaamde ROI’s. Geef het de tijd en kijk na een jaar wat het oplevert. Evalueer, pas aan en verbeter.
 13. Geef medewerkers tijd om social media te integreren in hun werk.
 14. Stel vast wat het budget moet zijn. Misschien moet je externen inhuren of apps laten ontwikkelen. Ook de tijd van medewerkers kost geld.

Deze tekst is gebaseerd op ‘Social media strategy’ van www.dreamgrow.com

Tags: social media,

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *