Contentstrategie in 5 stappen
Contentstrategie, contentmarketing. Termen die je de laatste jaren overal hoort in communicatie. Wat is het verschil en hoe leg je uit wat het is? Lisa Schwartz van Contentbureau McMurryMG vertelde haar kennissen vaak over contentmarketing: “It’s about building a relationship with brands by offering them not just a product but also relevant information that’s related to that product.” Vrij vertaald:
Contentmarketing is het opbouwen van een relatie met een merk door mensen niet alleen een product te bieden, maar ook relevante informatie die met het product te maken heeft.’
Niet meteen duidelijk? Ook de mensen tegen wie Schwartz sprak, schonken haar een glazige blik.
Relevante informatie
Ze gooide het over een ander boeg en begon voorbeelden te geven: Dat gezondheidsmagazine van de zorgverzekeraar, de wekelijkse e-mail met modetrends van een kledingmerk, de website met recepten van een supermarktketen. Dat begrepen haar toehoorders wel. Mijn interpretatie is dat het gaat om informatie die mensen van bedrijven ontvangen, zonder dat het noodzakelijk is, maar die hen toch van nut kan zijn. Daarom zien zij het niet als ongewenste reclame.
Wat is een contentstrategie?
We hebben een beeld van contentmarketing. Wat is nu een contentstrategie? Dat is de aanpak van je contentmarketing. Een strategie en een plan voor je content. Die ontwikkel je in vijf stappen:
- De eerste stap voor je contentstrategie is het definiëren van het probleem. Een strategie ontwikkel je immers om een probleem op te lossen of een doel te bereiken. Meestal gaat het om een marketingdoel, zoals: meer bekendheid krijgen, loyaliteit creëren of de verkoop van een bepaald product verhogen.
- Dan komt de doelgroep in beeld: hoe ga je een relatie aan met de doelgroep? Een relatie met deze mensen is een voorwaarde als je hun houding of gedrag wilt beïnvloeden. Een doelgroeponderzoek is ontzettend belangrijk. Denk aan demografische gegevens, mediagebruik etc. Stel persona’s op.
- Bij de derde stap bekijk je de doelen van het bedrijf, de merkstrategie, marketingplannen en eigen media en content.
- Alle bevindingen uit de eerdere stappen leveren een beeld op van de doelgroep, hun relatie tot het probleem en het bedrijf. Dat is stap vier: een hypothese over het bereiken van de doelgroep met bepaalde content. Dat is zeker niet hetzelfde als de contentstrategie. Die ontstaat pas als ook het contentplan af is.
- In dat plan, stap vijf, staat een overzicht van de mediakanalen die ingeschakeld worden, een omschrijving van het type content dat je wilt creëren, met welke onderwerp, op welke toon, wat voor soort beeldmateriaal, op welke momenten.
- Geef aan hoe je evalueert en maak de resultaten meetbaar door doelen te stellen, bijvoorbeeld in aantal gerelateerde acties.
Bron: http://mcmurrytmg.com/articles/what-content-strategy-really
Een contentstrategie is dus eigenlijk: de strategie die je hanteert voor je (content)marketing en het uit te voeren contentplan dat daar bij hoort. Aan de basis ligt kennis over met welke media je welke klanten bereikt en welk type boodschap ze op welk moment zouden moeten ontvangen in welke vorm. Het lijkt eigenlijk verdacht veel op een geupdate communicatieplan.
Met een doelgerichte contentstrategie raken mensen betrokken bij je bedrijf of product. Onmisbaar voor je marketing. Al ver voor het online tijdperk maakte Michelin gebruik van contentmarketing: In plaats van alleen te vertellen dat ze banden verkochten, ontwikkelden ze routekaarten voor automobilisten.
Billboard concertgebouw
De contentstrategie van het concertgebouw is ook een leuk voorbeeld. De slogan ‘Alles klinkt mooier in het Concertgebouw’ geeft precies de essentie aan van het merk en het product. Heel goed bedacht was het billboard waarbij de unieke akoestiek van Het Concertgebouw werd nagebootst. Dat leverde veel bruikbare content op: leuke video’s en veel social updates.
Ik probeer hier nog een flimpje met het billboard in te voegen. Kijk maar alvast op https://www.youtube.com/watch?v=Zr802-kZEpM
No comments